Ügyvezetői Gondolatok

A MEGNYERT KAPACITÁSBŐ-VÍTŐ PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATOSAN

1. Háttér

 

Az Electraplan Kft. több pályázatot is elnyert, ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír számunkra a kapacitásbővítő pályázat a benne megvalósítandó bombírozó egység miatt. A támogatási szerződés 2018. január 18-án került aláírásra, a benne beszerzendő, megvalósítandó, felépítendő tételek vésztői telephelyünkön:

 

         Daruzott csarnok létesítése

         Híddaru a csarnokban

         2 db villás emelőtargonca beszerzése

         Automata profilozó gépsor beszerzése

         Hengergörgőző gépsor vagy bombírozó

         Vectory integrált vállalatirányítási szoftver beszerzése

 

A fent felsorolt tételek megvalósításán túl a támogatói szerződésben vállaltuk, hogy a foglalkoztatást is jelentősen növeljük.

A fémgyártó kapacitásunk ezáltal a sokszorosára fog nőni kiegészülve az Ipar 4.0 pályázatban megnyert további fémmegmunkáló gépekkel.

2. Vízió

 

Vajon lehetséges-e egyik pillanatról a másikra ekkorát nőni, és kihasználni ezt az óriási kapacitásnövekedést?

A válaszunk egyértelműen igen!

Több éve tárgyalunk különféle külföldi partnerekkel egy több profilozó egységből álló géppark kihasználásának lehetőségeit vizsgálva. A pályázat megvalósításával az Electraplannak lehetősége van az alábbi piacokon nőni és színre lépni:

 

1.      Jelenleg az Electraplan Kft. Magyarország legnagyobb földre telepíthető napelemes tartószerkezet gyártója. 2019 júniusáig kb. 90 MW-nyi tartószerkezetet gyártottunk és értékesítettünk. A pályázatban a gépek kiírásánál külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gépekkel a napelemes tartószerkezetek elemeit tudjuk gyártani. Magyarországon további növekedés várható a napelemes piacon, valamint üzleti kapcsolatokat építettünk ki Szlovákiában, Ukrajnában, Macedóniában, Szerbiában. Az új üzleti kapcsolatokkal és megnövekedett kapacitással elérhetjük az évi több száz MW legyártott és értékesített mennyiséget.

2.      Az Electraplan másik nagy mennyiségben gyártott termékcsoportja a villamos szerelési rendszerek, a termékek közül a kábeltálcák, szerelősínek profilozó sorokon gyártottak. Az új gépsorokkal kibővíthetők a gyártandó méretek, jelenleg is folynak a tárgyalások az itt gyártott termékek kibővítését illetően.

3.      Nagy jövőt látunk a különféle acélszerkezetes épületekben: csarnokok, lakóházak, konténer épületek. Célunk, hogy a gépsorainkkal kifejlesszünk egy termékpalettát, melyet olyan profilok alkotnak, melyek alkalmasak könnyű szerkezetes épületek összeszerelésére.

 

Mindezt összefoglalva, reálisnak tartjuk, hogy évi több tízezer tonna acél feldolgozása történjen meg Vésztőn.

 

3. Versenyelőny

Ilyen helyzetben mindig felvetődik a kérdés, hogy mitől lesz a vésztői telephely versenyképesebb más hasonló profilú gyárakkal szemben? Természetesen ezt a kérdést mi is feltesszük magunknak, amire a következő válaszokat tudjuk adni:

3.1. A profilozás maga

Összességében elmondható, hogy ha fémmegmunkáló gépekről beszélünk, akkor a vállaltok nagy részének egyszerűbb megmunkáló eszközei vannak, mint pl. élhajlítók, prések, lézervágók. A profilozás egy nagyon speciális terület, ami speciális tudást igényel, csak akkor működik. Ebben a témában a versenytársak száma drasztikusan csökken.

Kincses János ügyvezető pályafutását egy németországi gyárban kezdte egy profilozó sor mellett, valamint több, mint 20 éve rendelkezünk egy profilozó sorral a nyirádi telephelyünkön, tehát a speciális tudás, amit ez az iparág igényel, rendelkezésünkre áll.

3.2. A profilozás anyagvastagsága

Az általam ismert profilozó sorok nagy része jellemzően kis anyagvastagságú anyag megmunkálására képes, maximum 2 mm anyagvastagságig. Mind a két megnyert pályázatban a profilozóknak képesnek kell lennie 4 mm anyagvastagságú acél tekercs megmunkálására. Ezzel olyan tételek profilozására is képesek leszünk, mint napelemtartószerkezet cölöpök, nagyfesztávú tartóprofilok.

3.3. Lyukasztás

Sok versenytársunk, akik rendelkeznek profilozó sorokkal, nem tudnak különféle lyukasztásokat elvégezni. Van olyan versenytárs is, aki egyáltalán nem tud a profilokba lyukasztani.

Felismerve a lyukasztás fontosságát, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a lehető legszélesebb körben tudjunk lyukasztani. A profilozó sorokhoz tartozó prések is már egy széles lehetőséget adnak, de a kapacitásbővítő profilozó sorhoz kiírásra kerül egy speciális eszköz, egy ún. forgatásos lyukasztó, lásd képen:

 

 

 

 

Itt egy forgó hengerre vannak ráhelyezve a lyukakat kiütő formák. A henger együtt forog a tekerccsel, egy megállás nélküli lyukasztást tesz lehetővé. A kiütő formák cseréjével, kihagyásával széles körben, gyors lyukasztás lehetséges.

3.4. Bombírozó

Az összes versenyelőny közül a bombírozást tartom a legfontosabbnak. Az eljárást már évek óta ismerjük, azonban ez nem egy elterjedt eljárás.

Az eljárás lényege, hogy a bombírozó hengerpár cilindersávjai, melyek nagy keménységű edzett CRMO ötvözetből készültek, egy mintát nyomnak a tekercsbe. A tekercsen kidudorodások keletkeznek. Ez jelentősen megnöveli a késztermék profil teherbíró kapacitását, anyagvastagságtól függően, számítások és mérések alapján akár 5-25%-kal. Ez tehát azt is jelentheti, hogy egy korábban felhasznált profilhoz felhasznált anyag mennyisége 5-25%-kal csökkenthető, úgy, hogy a korábbi teherbírási kapacitás megmarad. Tehát ennyivel olcsóbb lesz nekünk az előállítás.

Épp ezért a bombírozó egység megfelelő kiírását tartottuk a legfontosabbnak a pályázat során, amire nagy hangsúlyt fektettünk. A legfontosabb gondolataink és elvárásaink a bombírozóval kapcsolatosan.

     A rendszer része nagyteljesítményű hidraulikus tápegység és annak vezérlése, ez természetesen összhangban a profilozó sorral

     Külön a profilozónak és külön a bombírozónak is alkalmasnak kell lennie ipar 4.0 eszközeinek tárolására, fogadására, mennyiségek és üzemi paraméterek online adatbázisban tárolására, gyártásban lévő mennyiségek megjelenítésére, tárolására, gyártott mennyiségek napi/heti/havi megjelenítésére, tárolására.

     A gép rendelkezik egy automata adagoló egységgel, a folyamat során az automata mindegyik lemeztípust a gép saját magának képes adagolni, orientálni, egyengetni, előtolni, fékezni, ennek vezérlése és villamos berendezése is a gép részét képezik. Az automatán kell szintén beállítani a lemezvastagságot is.

     Fontos, hogy a berendezés ne igényeljen külön emberi erőforrást. A speciális vezérlés miatt a munkaállomás üzemeltetése automatikus, csupán a tekercs csere és anyagelvétel igényel emberi erőforrást.

     Fontos a gyors átszerelhetőség is, a teljes minta átszerelése nem vehet egy fél műszaknál, azaz 4 óránál többet igénybe.

     A korábban bemutatott speciális igény miatt, fontos, hogy a gépegység képes legyen 0,4-4 mm lemezvastagságú acél bombírozására.

 

A felsorolt paraméterekre képes ( és további, itt fel nem sorolt, de elvárt) bombírozó állomással versenyelőnyre tehetünk szert.

4. Összefoglalás

 

A fenti gondolatokat összefoglalva az Electraplan Kft. nagy lehetőség előtt áll. A pályázatokat megvalósítva jelentősen növekedni fog a kapacitásunk, a foglalkoztatottak száma, valamint a versenyelőny címsorban felsorolt lehetőségek miatt akár Európa egy meghatározó acél profilozó gyárává válhat Vésztő Kótpuszta telephelyünk.

Érd, 2019 Június 16